Nieuws voor Professionals
MEDEGEFINANCIERD DOOR DE EUROPESE UNIE
DE EUROPESE UNIE STEUNT CAMPAGNES VOOR DE PROMOTIE VAN HOOGWAARDIGE LANDBOUWPRODUCTEN
- Aangenomen wordt dat het risico op dikke darmkanker op jonge leeftijd (gediagnosticeerd vóór de leeftijd van 50 jaar) wordt beïnvloed door voedings- en leefstijlfactoren. Daarom wilden onderzoekers uitzoeken welke voedingsmiddelen mogelijk betrokken zijn bij het risico op dikke darmkanker. Met behulp van gegevens uit de Global Burden of Disease Study 2019 ontdekten wetenschappers dat een voedingspatroon met weinig volkoren granen een van de belangrijkste voedingsrisicofactoren is voor het vroegtijdig optreden van dikke darmkanker, vóór een voedingspatroon met veel rood en bewerkt vlees en zelfs voedingspatronen met weinig vezels.
- De meeste brooddozen van leerlingen in Vlaamse basisscholen zijn gevuld, maar de inhoud is vaak ongezond. Dat blijkt uit een onderzoek van de UGent en het Vlaams Instituut Gezond Leven.
- Hoewel volkoren tarweproducten, zoals volkorenbrood, rijk zijn aan voedingsstoffen en vezels en gunstig zijn voor de gezondheid, zijn er mensen die tarweproducten vermijden. Wetenschappers aan de Maastricht University onderzochten de effecten van brood gemaakt van verschillende graansoorten (tarwe, spelt en emmer) en verschillende fermentatiemethoden (gist en zuurdesem) op maagdarmproblemen bij mensen met zelfgerapporteerde NCWS.
- Wereldwijd is er steeds meer ultrabewerkt voedsel beschikbaar voor consumptie. Hoewel bewerking voordelen kent, zoals voedselveiligheid en verminderen van verspilling, roept het ook vragen op over de gezondheidseffecten hiervan op de lange termijn. Ongezonde voeding is zonder meer een belangrijke oorzaak van ziekte en sterfte. Dat maakt ook dat (ultra)bewerkte voeding al lange tijd onderwerp is van onderzoek én discussie, meerbepaald over welke producten (ultra) bewerkt zijn, en over hoe (on)gezond (ultra)bewerkt voedsel is. Maar wat weten en vinden consumenten eigenlijk van ultrabewerkte voeding?
- Er is een nieuwe versie van de bekende Broodwijzer; de kenniswaaier bevat allerhande nuttige informatie over de relatie tussen brood en gezondheid, de voedingswaarde van verschillende broodsoorten en handige afbeeldingen en tabellen voor in uw gesprek met cliënten. Daarnaast geeft de Broodwijzer antwoord op hardnekkige fabels en tips om volkorenbrood te herkennen.
- Klachten door glutengevoeligheid hebben voor een deel te maken met de verwachting van mensen. Het gaat daarbij om mensen bij wie coeliakie en tarweallergie als oorzaak zijn uitgesloten. Uit recent onderzoek van de universiteiten van Maastricht en Leeds blijkt dat de verwachting dat gluten maagdarmklachten veroorzaakt een cruciale rol speelt bij het al of niet ervaren van deze klachten.
- (Ultra) bewerkt voedsel is al lange tijd onderwerp van discussie. Niet alleen welke producten (ultra) bewerkt zijn, maar ook hoe ongezond (ultra) bewerkt voedsel is. Er is veel kritiek op de benadering. Zo wordt bijvoorbeeld volkorenbrood beschouwd als (ultra) bewerkt en zou daarmee ongezond zijn, geheel tegen alle voedingsaanbevelingen in. Nieuw onderzoek, gepubliceerd in The Lancet (Regional Health Europe), geeft duidelijkheid en brengt de discussie een stap verder.
- We weten al lange tijd dat het eten van (meer) volkoren gunstig is voor de gezondheid. Onderzoekers uit Finland, Australië en de Verenigde Staten hebben zelfs geprobeerd aan te tonen wat het economische effect is, wanneer we voldoende volkorenproducten eten. Een lagere ziektelast betekent immers ook een verlaging van de kosten voor gezondheidszorg.
- Vrouwen met endometriose zoeken vaak naar aanvullende therapieën, omdat medische behandelingen vaak niet alle klachten verlichten. Een populair idee is dat een glutenvrij dieet kan helpen om endometriose-gerelateerde pijn te verminderen en de kwaliteit van leven te verbeteren. Echter, de wetenschappelijke gegevens hierover zijn momenteel niet eenduidig en bieden geen overtuigend bewijs voor een oorzakelijk verband.
- Op 20 juni 2023 zijn de Nordic Nutrition Recommendations 2023 gepubliceerd. Het rapport is de meest uitgebreide wetenschappelijke basis ter wereld voor hoe we goed moeten eten ten behoeve van de planeet en onze gezondheid. Het rapport geeft een wetenschappelijke onderbouwing die aantoont dat gezond eten meestal ook duurzaam is, aldus de projectleider en professor aan de Universiteit van Oslo. De directteur-generaal van de Wereldgezondheidsorganisatie is van mening dat dit rapport “een krachtig verband tussen gezonde mensen en een gezonde planeet” aantoont.