MEDEGEFINANCIERD DOOR DE EUROPESE UNIE

DE EUROPESE UNIE STEUNT CAMPAGNES VOOR DE PROMOTIE VAN HOOGWAARDIGE LANDBOUWPRODUCTEN

 

 

HomeNieuws

Nieuws voor Professionals

 

 

 • Bik op Volkoren 24 oktober 2022

  - Maandagochtend 24 oktober nodigen wij u graag uit in de Nekkerhal te Mechelen voor de focusgroep: Blik op Volkoren. Tijdens deze interactieve sessie gaan we met topfiguren en personaliteiten van binnen én buiten de bakkerijsector in gesprek over hoe we kunnen stimuleren dat consumenten vaker voor gezonde volkorenproducten kiezen. Praat mee!

 • Niet alle vezels zijn hetzelfde: graanvezels verdienen meer bekendheid

  - Hoewel vezels een van de belangrijkste componenten uit de voeding zijn, zijn ze niet populair bij de consument. De cijfers over de vezelinname in België zijn teleurstellend. En dat terwijl vezels goed zijn voor de gezondheid. Ze zorgen voor een vertraagde maaglediging, een verbeterde stoelgang, een verzadigd effect en zijn (brood)nodig voor het behoud van onze gunstige darmflora.

 • Volkoren als eiwitbron. Meer plantaardig eten? Volkoren is uitverkoren!

  - Een meer plantaardig voedingspatroon levert gezondheidswinst én is beter voor het milieu. Het Vlaams Instituut Gezond Leven adviseert dan ook om meer plantaardige dan dierlijke producten te consumeren.

 • Volkorengranen verlagen kans op slokdarm-, maag- en darmkanker

  - Het is al langer bekend dat consumptie van (voldoende) volkorengranen het risico op darmkanker verkleint. Een recente meta-analyse laat zien dat dit verder gaat dan alleen de (dikke) darm, en dat consumptie van volkorengranen ook het risico op maag- en slokdarmkanker kan verlagen.

 • Tarwegluten – wat is er veranderd in de afgelopen 120 jaar?

  - Tarwe – een van de meest gegeten graansoorten – bestaat voor zo’n 10 tot 12% uit eiwitten. Bepaalde tarwe-eiwitten kunnen ongewenste immuunreacties veroorzaken. Veel mensen zijn bang dat moderne tarwevarieëteiten meer van deze eiwitten, die ongewenste immuunreactie kunnen veroorzaken, bevatten dan in het verleden. Maar hoe groot zijn de verschillen tussen oude en nieuwe tarwesoorten eigenlijk? Wetenschappers aan de technische universiteit in München onderzochten het eiwitgehalte van 60 tarwevariëteiten uit de periode tussen 1891 en 2010.

 • Vezelinname & volle granen: zo verlaag je de drempels

  - Consumenten eten gemiddeld te weinig vezels en volkoren granen, en daarbovenop maakt de consumptie een ferme daling mee in het weekend. Het Instituut Brood en Gezondheid bracht diverse actoren samen om te kijken hoe we hieraan kunnen werken. Van vezelgap tot vezelravijn en positieve boodschappen om het vezelgap te dichten: lees snel meer!

 • Geraffineerde of volkoren granen: wat drijft de consument?

  - De consumptie van vezels en volkoren granen is een topprioriteit voor de gezondheid, echter is de gemiddelde inname ontoereikend in België, blijkt uit recent onderzoek van Barrett et al. Ontdek nu de gezondheidsvoordelen van volkoren granen én potentiële barrières om voor volkoren te kiezen.

 • Verschillen in tarwebloem – vroeger en nu

  -

 • Round table ‘Ode aan vezels’

  -

 • Waarom eten we weer bruin brood?

  -

Nieuws