MEDEGEFINANCIERD DOOR DE EUROPESE UNIE

DE EUROPESE UNIE STEUNT CAMPAGNES VOOR DE PROMOTIE VAN HOOGWAARDIGE LANDBOUWPRODUCTEN

 

 

HomeNieuws

Nieuws voor Professionals

 

 

 • Nieuwe (digitale) Broodwijzer beschikbaar!

  - Er is een nieuwe versie van de bekende Broodwijzer; de kenniswaaier bevat allerhande nuttige informatie over de relatie tussen brood en gezondheid, de voedingswaarde van verschillende broodsoorten en handige afbeeldingen en tabellen voor in uw gesprek met cliënten. Daarnaast geeft de Broodwijzer antwoord op hardnekkige fabels en tips om volkorenbrood te herkennen.

 • Gevoeligheid voor gluten beïnvloed door negatieve verwachting

  - Klachten door glutengevoeligheid hebben voor een deel te maken met de verwachting van mensen. Het gaat daarbij om mensen bij wie coeliakie en tarweallergie als oorzaak zijn uitgesloten. Uit recent onderzoek van de universiteiten van Maastricht en Leeds blijkt dat de verwachting dat gluten maagdarmklachten veroorzaakt een cruciale rol speelt bij het al of niet ervaren van deze klachten.

 • The Lancet: Brood (ultra) bewerkt en toch gezond

  - (Ultra) bewerkt voedsel is al lange tijd onderwerp van discussie. Niet alleen welke producten (ultra) bewerkt zijn, maar ook hoe ongezond (ultra) bewerkt voedsel is. Er is veel kritiek op de benadering. Zo wordt bijvoorbeeld volkorenbrood beschouwd als (ultra) bewerkt en zou daarmee ongezond zijn, geheel tegen alle voedingsaanbevelingen in. Nieuw onderzoek, gepubliceerd in The Lancet (Regional Health Europe), geeft duidelijkheid en brengt de discussie een stap verder.

 • Volkorenconsumptie omhoog, ziektekosten omlaag aldus wetenschappelijk onderzoek

  - We weten al lange tijd dat het eten van (meer) volkoren gunstig is voor de gezondheid. Onderzoekers uit Finland, Australië en de Verenigde Staten hebben zelfs geprobeerd aan te tonen wat het economische effect is, wanneer we voldoende volkorenproducten eten. Een lagere ziektelast betekent immers ook een verlaging van de kosten voor gezondheidszorg.

 • Glutenvrij dieet bij endometriose; hype of wetenschappelijk onderbouwd?

  - Vrouwen met endometriose zoeken vaak naar aanvullende therapieën, omdat medische behandelingen vaak niet alle klachten verlichten. Een populair idee is dat een glutenvrij dieet kan helpen om endometriose-gerelateerde pijn te verminderen en de kwaliteit van leven te verbeteren. Echter, de wetenschappelijke gegevens hierover zijn momenteel niet eenduidig en bieden geen overtuigend bewijs voor een oorzakelijk verband.

 • Nordic Nutritrion Recommendations 2023: gezond eten is meestal ook duurzaam

  - Op 20 juni 2023 zijn de Nordic Nutrition Recommendations 2023 gepubliceerd. Het rapport is de meest uitgebreide wetenschappelijke basis ter wereld voor hoe we goed moeten eten ten behoeve van de planeet en onze gezondheid. Het rapport geeft een wetenschappelijke onderbouwing die aantoont dat gezond eten meestal ook duurzaam is, aldus de projectleider en professor aan de Universiteit van Oslo. De directteur-generaal van de Wereldgezondheidsorganisatie is van mening dat dit rapport “een krachtig verband tussen gezonde mensen en een gezonde planeet” aantoont.

 • De voordelen van volkoren gebundeld in een whitepaper

  - Volkorenbrood heeft als sterk product het potentieel om de gezondheid van de Belgen een boost te geven. Volkoren verdient daarom meer aandacht.

 • Extra gezondheidsvoordelen van desembrood nog altijd niet duidelijk

  - De interesse naar voeding en gezondheid groeit. En er is ook opnieuw interesse in eenvoudige, traditionele processen zoals fermentatie. Samen met de toegenomen populariteit krijgt zuurdesemfermentatie aandacht omdat het gezondheidsvoordelen zou hebben. Hoewel wetenschappelijke studies laten zien dat zuurdesemfermentatie de beschikbaarheid van voedingsstoffen kan verbeteren en ook de glycemische index van brood kan verlagen, blijft het onduidelijk of het effect van zuurdesemfermentatie zich vertaalt in voordelen voor de gezondheid.

 • Blik op Volkoren – highlights van deze sessie door VBVD

  - Op 24 oktober ging in de Nekkerhal in Mechelen de focusgroep ‘Blik op Volkoren’ door, een interactieve sessie georganiseerd door het Instituut Brood & Gezondheid vzw. Met sprekers zoals prof. dr. Yves Segers (K.U. Leuven), Rosa Luyten van het Vlaams Instituut Gezond Leven, dr. Luc Colemont en diëtist Lut Van Lierde bespraken we hoe stimuleren we de Belgische bevolking tot meer volkoren. Speciaal voor mede voedingsprofessionals brengt VBVD verslag uit van deze sessie. Lees de highlights.

 • Bik op Volkoren 24 oktober 2022

  - Maandagochtend 24 oktober nodigen wij u graag uit in de Nekkerhal te Mechelen voor de focusgroep: Blik op Volkoren. Tijdens deze interactieve sessie gaan we met topfiguren en personaliteiten van binnen én buiten de bakkerijsector in gesprek over hoe we kunnen stimuleren dat consumenten vaker voor gezonde volkorenproducten kiezen. Praat mee!

Nieuws