MEDEGEFINANCIERD DOOR DE EUROPESE UNIE

DE EUROPESE UNIE STEUNT CAMPAGNES VOOR DE PROMOTIE VAN HOOGWAARDIGE LANDBOUWPRODUCTEN

 

 

HomeNieuws

Nieuws voor Professionals

 

 

  • Nordic Nutritrion Recommendations 2023: gezond eten is meestal ook duurzaam

    - Op 20 juni 2023 zijn de Nordic Nutrition Recommendations 2023 gepubliceerd. Het rapport is de meest uitgebreide wetenschappelijke basis ter wereld voor hoe we goed moeten eten ten behoeve van de planeet en onze gezondheid. Het rapport geeft een wetenschappelijke onderbouwing die aantoont dat gezond eten meestal ook duurzaam is, aldus de projectleider en professor aan de Universiteit van Oslo. De directteur-generaal van de Wereldgezondheidsorganisatie is van mening dat dit rapport “een krachtig verband tussen gezonde mensen en een gezonde planeet” aantoont.

  • De voordelen van volkoren gebundeld in een whitepaper

    - Volkorenbrood heeft als sterk product het potentieel om de gezondheid van de Belgen een boost te geven. Volkoren verdient daarom meer aandacht.

  • Extra gezondheidsvoordelen van desembrood nog altijd niet duidelijk

    - De interesse naar voeding en gezondheid groeit. En er is ook opnieuw interesse in eenvoudige, traditionele processen zoals fermentatie. Samen met de toegenomen populariteit krijgt zuurdesemfermentatie aandacht omdat het gezondheidsvoordelen zou hebben. Hoewel wetenschappelijke studies laten zien dat zuurdesemfermentatie de beschikbaarheid van voedingsstoffen kan verbeteren en ook de glycemische index van brood kan verlagen, blijft het onduidelijk of het effect van zuurdesemfermentatie zich vertaalt in voordelen voor de gezondheid.

  • Blik op Volkoren – highlights van deze sessie door VBVD

    - Op 24 oktober ging in de Nekkerhal in Mechelen de focusgroep ‘Blik op Volkoren’ door, een interactieve sessie georganiseerd door het Instituut Brood & Gezondheid vzw. Met sprekers zoals prof. dr. Yves Segers (K.U. Leuven), Rosa Luyten van het Vlaams Instituut Gezond Leven, dr. Luc Colemont en diëtist Lut Van Lierde bespraken we hoe stimuleren we de Belgische bevolking tot meer volkoren. Speciaal voor mede voedingsprofessionals brengt VBVD verslag uit van deze sessie. Lees de highlights.

  • Bik op Volkoren 24 oktober 2022

    - Maandagochtend 24 oktober nodigen wij u graag uit in de Nekkerhal te Mechelen voor de focusgroep: Blik op Volkoren. Tijdens deze interactieve sessie gaan we met topfiguren en personaliteiten van binnen én buiten de bakkerijsector in gesprek over hoe we kunnen stimuleren dat consumenten vaker voor gezonde volkorenproducten kiezen. Praat mee!

  • Niet alle vezels zijn hetzelfde: graanvezels verdienen meer bekendheid

    - Hoewel vezels een van de belangrijkste componenten uit de voeding zijn, zijn ze niet populair bij de consument. De cijfers over de vezelinname in België zijn teleurstellend. En dat terwijl vezels goed zijn voor de gezondheid. Ze zorgen voor een vertraagde maaglediging, een verbeterde stoelgang, een verzadigd effect en zijn (brood)nodig voor het behoud van onze gunstige darmflora.

  • Volkoren als eiwitbron. Meer plantaardig eten? Volkoren is uitverkoren!

    - Een meer plantaardig voedingspatroon levert gezondheidswinst én is beter voor het milieu. Het Vlaams Instituut Gezond Leven adviseert dan ook om meer plantaardige dan dierlijke producten te consumeren.

  • Volkorengranen verlagen kans op slokdarm-, maag- en darmkanker

    - Het is al langer bekend dat consumptie van (voldoende) volkorengranen het risico op darmkanker verkleint. Een recente meta-analyse laat zien dat dit verder gaat dan alleen de (dikke) darm, en dat consumptie van volkorengranen ook het risico op maag- en slokdarmkanker kan verlagen.

  • Tarwegluten – wat is er veranderd in de afgelopen 120 jaar?

    - Tarwe – een van de meest gegeten graansoorten – bestaat voor zo’n 10 tot 12% uit eiwitten. Bepaalde tarwe-eiwitten kunnen ongewenste immuunreacties veroorzaken. Veel mensen zijn bang dat moderne tarwevarieëteiten meer van deze eiwitten, die ongewenste immuunreactie kunnen veroorzaken, bevatten dan in het verleden. Maar hoe groot zijn de verschillen tussen oude en nieuwe tarwesoorten eigenlijk? Wetenschappers aan de technische universiteit in München onderzochten het eiwitgehalte van 60 tarwevariëteiten uit de periode tussen 1891 en 2010.

  • Vezelinname & volle granen: zo verlaag je de drempels

    - Consumenten eten gemiddeld te weinig vezels en volkoren granen, en daarbovenop maakt de consumptie een ferme daling mee in het weekend. Het Instituut Brood en Gezondheid bracht diverse actoren samen om te kijken hoe we hieraan kunnen werken. Van vezelgap tot vezelravijn en positieve boodschappen om het vezelgap te dichten: lees snel meer!

Nieuws