MEDEGEFINANCIERD DOOR DE EUROPESE UNIE

DE EUROPESE UNIE STEUNT CAMPAGNES VOOR DE PROMOTIE VAN HOOGWAARDIGE LANDBOUWPRODUCTEN

Brooddozen van lagereschoolkinderen vaak ongezond

HomeNieuwsBrooddozen van langereschoolkinderen vaak ongezond

Brooddozen van lagereschoolkinderen vaak ongezond

De meeste brooddozen van leerlingen in Vlaamse basisscholen zijn gevuld, maar de inhoud is vaak ongezond. Dat blijkt uit een onderzoek van de UGent en het Vlaams Instituut Gezond Leven.

De onderzoekers brachten de inhoud van de brooddozen van 1.051 leerlingen uit een representatieve steekproef van 25 Vlaamse basisscholen in kaart. Het aantal kinderen dat met een lege brooddoos naar school vertrekt, is heel beperkt (0,3%). 85,5% van de onderzochte kinderen hadden een brooddoos bij, 13% at een warme maaltijd op school en een klein deel ging naar huis om te lunchen.

Uit de studie blijkt dat de gemiddelde brooddoos voor 35% bestaat uit voorkeursvoedingsmiddelen volgens de voedingsdriehoek, zoals volkorenbrood; 37% uit de groep “geen voorkeursvoedingsmiddelen” en 28% uit voeding die eigenlijk vermeden zou moeten worden, zoals chocoladepasta en confituur. Bij amper 12% bestond de brooddoos uit meer dan ¾ van de voorkeursproducten. Groente ontbreekt nog vaak.

Opvallend is dat de socio-economische achtergrond van de kinderen geen grote rol speelde in de samenstelling van de brooddozen.  

Jong geleerd, oud gedaan. Wanneer gezond eetgedrag op jonge leeftijd wordt aangeleerd, neigt men dit gedrag ook te vertonen op latere leeftijd. Gezond eten is belangrijk om energie en voedingsstoffen te leveren die het lichaam nodig heeft. Voor kinderen broodnodig om te spelen, te leren en op te letten in de klas. En gezond eten is ook gunstig voor de gezondheid op de lange termijn.

Volkorenbrood met verantwoord beleg
Volkorenbrood, gemaakt van volkorenmeel, levert een efficiënt pakketje voedingsstoffen die we allemaal nodig hebben: koolhydraten, plantaardige eiwitten, vezels, vitamines, mineralen en zogenaamde bioactieve stoffen.

Brood wordt meestal niet zonder beleg gegeten. Kaas, vleeswaren en confituur zijn veelgemaakte keuzes, maar dat kan gezonder en duurzamer. De voorkeur gaat uit naar (plantaardig) beleg dat past binnen de voedingsdriehoek, zoals fijngesneden groente en fruit, of spreads van peulvruchten. Daarnaast kunnen ook vis, zuivelproducten of kippewit worden geadviseerd. Door het brood te besmeren met margarine of boter krijg je ook goede vetten en vitamine A, D en E binnen.

Lekkere, gezonde recepten
Een gezonde en lekkere broodmaaltijd kan gewoon. Broodengezondheid.be biedt inspirerende recepten, ook voor in de brooddoos. Deze broodlolly’s bijvoorbeeld met courgette en paprika, of de biet sandwich, of deze lekkere sandwich met ei en hummus.

Bron: VRT.be, mei 2024

 

Delen via