MEDEGEFINANCIERD DOOR DE EUROPESE UNIE

DE EUROPESE UNIE STEUNT CAMPAGNES VOOR DE PROMOTIE VAN HOOGWAARDIGE LANDBOUWPRODUCTEN

Is speltbrood gezonder?

Is speltbrood gezonder?

Steeds vaker wordt spelt gebruikt voor het maken van een gezond brood. Ook zou spelt, omdat het een oergraan is, meer voedingsstoffen bevatten dan moderne tarwe. Daarbij doen verhalen de ronde dat spelt lichter verteerbaar is dan tarwe, maar is dit wel echt zo?

Wat is speltbrood?
Speltbrood wordt gebakken van het oergraan spelt (Triticum Spelta). Zeker 5000 jaar voor Christus groeide spelt in landen rond de Kaspische zee. Spelt is nauw verwant aan het huidige broodtarwe (Triticum Aestivum). Beide granen lijken dan ook erg op elkaar, maar de smaak van spelt is wat pittiger dan die van tarwe. Net als bij tarwe en andere graansoorten kun je de speltgraankorrel verwerken tot volkorenmeel, bloem, of een combinatie. Speltbrood is dus verkrijgbaar in volkoren-, wit- en bruinbrood.

Hoe zit het met gluten?
Net als tarwebrood bevat speltbrood gluten. Speltbrood is dus niet geschikt voor mensen die daar overgevoelig voor zijn. Van speltbrood wordt wel gezegd dat het lichter verteerbaar zou zijn dan tarwebrood en dat gluten hier een rol in spelen. Hoewel het bekend is dat gluten in spelt er anders uitzien dan in tarwe, is er geen wetenschappelijk bewijs dat gluten in spelt anders reageren in de darmen. Hoewel er geen wetenschappelijk bewijs is, lijkt een groep mensen zich beter te voelen bij het eten van speltbrood. U kunt cliënten die dit effect ervaren, adviseren goed op het etiket van het brood te letten of dit na te vragen bij de bakker.

De benaming
De benaming verwijst naar de graansoort die als hoofdingrediënt wordt gebruikt. Er is echter niet bij wet
bepaald hoeveel procent van de bloem of (volkoren)meel aanwezig moet zijn van de graansoort waarnaar de bakker het brood vernoemd. Misleiding is natuurlijk niet toegestaan. Men kan de samenstelling van het brood navragen bij de bakker.

Is speltbrood gezonder?
Net als voor andere broodsoorten geldt: speltbrood is het gezondst als het gemaakt is van volkoren speltmeel. Als de hele graankorrel gebruikt is dus.

Als het gaat om de voedingswaarde wordt er van spelt van alles gezegd: het zou vezelrijker zijn, hoog in eiwit, en veel vitaminen en mineralen bevatten vergeleken met tarwe. Omdat er verschillen zijn in rassen en omdat de klimatologische omstandigheden van invloed zijn op de voedingswaarde van graan, is het lastig om harde uitspraken te doen. Uit onderzoek blijkt dat het eiwitgehalte van spelt gemiddeld genomen iets hoger ligt dan dat van tarwe. Ook het gehalte aan ijzer, zink, magnesium en choline ligt wat hoger. Daarentegen heeft tarwe een hoger gehalte aan de vezel arabinoxylaan dan spelt.

Het gaat om zeer kleine verschillen in voedingswaarde. Wat het onwaarschijnlijk maakt dat dit leidt tot een verschil in gezondheidseffecten. Wat overigens ook afhangt van de geconsumeerde hoeveelheid en de samenstelling van het algehele voedingspatroon. En daar blijft de boodschap: eet gezond en gevarieerd, met voldoende volkorenproducten.

Delen met uw cliënt? Download de factsheet

Delen via

Gezondheid
Spelt