CAMPAGNE GEFINANCIERD MET STEUN VAN DE EUROPESE UNIE

DE EUROPESE UNIE STEUNT CAMPAGNES VOOR DE PROMOTIE VAN HOOGWAARDIGE LANDBOUWPRODUCTEN

HomeDieet en aandoeningenBrood is de basis

Brood is de basis

Brood behoort tot de basisvoedingsmiddelen. Om de theoretische aanbevolen hoeveelheden van de Hoge Gezondheidsraad in praktische aanbevelingen te gieten, ontwikkelde het Vlaams Instituut voor Gezondheidspromotie en Ziektepreventie (VIGeZ) de actieve voedingsdriehoek. Die geeft een voedings- en bewegingsrichtlijn vanaf de leeftijd van zes jaar. Voor kleuters (3-6 jaar) is er zelfs een afzonderlijke actieve voedingsdriehoek ontwikkeld.

Elk voedingsmiddel op zich levert een aantal voedingsstoffen. Eén enkel voedingsmiddel levert echter nooit alle vereiste voedingsstoffen. In de actieve voedingsdriehoek zijn er negen groepen: acht groepen die elk bijdragen aan een gezonde levensstijl (één ervan is beweging) en één groep (het topje van de driehoek) als restgroep of toemaatje. 

De actieve voedingsdriehoek beeldt uit in welke mate een bepaalde voedingsgroep in de dagelijkse voeding aanwezig zou moeten zijn. Hoe groter de groep, hoe hoger het aandeel in de voeding zou moeten zijn. De groep ‘graanproducten en aardappelen’ waarin brood valt, is de eerste groep na beweging en water en moet dus een belangrijk deel van de dagelijkse voeding vormen. De dagelijkse aanbeveling brood is 5-12 sneden (175-420 g), afhankelijk van de mate van lichamelijke activiteit.

De ondergrens van de aanbeveling geldt voor kinderen vanaf zes jaar, de bovengrens voor actieve mannen. In onderstaande tabel zijn de aanbevelingen praktisch voorgesteld:

Peuter (1,5-3 jaar)

1-3   sneden brood (30-105 g)

Kleuter (3-6 jaar)

3-5   sneden brood (90-175 g)

Kinderen (6-11 jaar)

5-9   sneden brood (150-315 g)

Jongeren (12-18 jaar)

7-12 sneden brood (210-420 g)

Volwassenen (19-59 jaar)

7-12 sneden brood (210-420 g)

Ouderen (60+)

5-9   sneden brood (150-315 g)

 
Kinderen kunnen overigens al heel vroeg beginnen met het eten van brood, ongeveer vanaf 8 maanden, als het kind fruit en groenten al goed verdraagt. Vanaf de leeftijd van ongeveer 9 maanden à 1 jaar kan een kind evolueren naar dagelijks twee broodmaaltijden. 
 

Voorkeursgroepen

Binnen de groep brood is er nog een groot verschil tussen de voedingsmiddelen. Volkorenproducten krijgen steeds de voorkeur omdat deze varianten meer voedingsvezel, vitamines en mineralen bevatten. Daarnaast worden de producten uit de groep ook ingedeeld volgens hun vetgehalte. Zo ontstaat er een voorkeurs-, een middenweg- en een restgroep. De restgroep hoort dus in het topje van de driehoek, waar maximum 250 kcal per dag uit mag worden geconsumeerd. Deze producten leveren vooral energie en in verhouding weinig of geen voedingsstoffen zoals vitamines en mineralen.

 

bij voorkeur

middenweg

restgroep

criteria

≥ 1,5 g vezels/100 kcal
en <= 30 en% vet

< 1,5 g vezels/100 kcal
en ≤ 30 en% vet

< 30 en% vet

brood

bruinbrood, volkorenbrood, voltarwebrood, roggebrood, meergranenbrood

witbrood, rozijnenbrood, suikerbrood, piccolo, toast, pistolet, melkbrood, sandwich

croissant, koffiekoek

Dieet en aandoeningen
Brood is de basis