MEDEGEFINANCIERD DOOR DE EUROPESE UNIE

DE EUROPESE UNIE STEUNT CAMPAGNES VOOR DE PROMOTIE VAN HOOGWAARDIGE LANDBOUWPRODUCTEN

Zo herken je volkorenbrood

HomeGezondheidVolkorenZo herken je volkorenbrood

Kiezen voor volkoren: een handvat voor de cliënt

Volkorenbrood is een gezonde keuze. Toch is het kiezen voor een volkorenbrood bij de bakker of supermarkt moeilijk voor consumenten. Onderstaande informatie helpt uw cliënt bij het maken van de goede keuze.

Wat je over volkorenbrood moet weten

  1. Brood mag volgens de Belgische wet enkel volkoren of integraal genoemd worden als voor het meel de hele graankorrel gebruikt is: 100% volkorenmeel. Dus het is volkoren als het volkoren brood wordt genoemd : bij de bakker op het naamkaartje of op het rek of op de broodschuif in het warenhuis.
  2. De kleur verklapt niet altijd of brood volkoren is. In sommige broodsoorten wordt mout voor de smaak toegevoegd en dit maakt het brood bruiner.
  3. Bij voorverpakt brood staat ‘volkorenmeel’ uiteraard als eerste op de ingrediëntenlijst

Vezelrijk ≠ volkoren

Een vezelrijk product is niet automatisch een volkorenproduct. Een voedingsmiddel verrijkt met bijvoorbeeld tarwe- of haverzemelen, noten, zaden, gedroogd fruit of peulvruchtenmeel kan een hoog vezelgehalte hebben, wat niet betekent dat het product ook de gehele graankorrel bevat. Daarnaast is het vezelgehalte van een volkorenproduct afhankelijk van het type graan, de hoeveelheid zemelen, de dichtheid van het product en het vochtgehalte.

Volkorenbrood in verschillende kleuren

De donker bruine kleur van brood is géén indicatie voor de hoeveelheid volkoren granen. Lang gold het ezelsbruggetje: hoe donkerder het brood, des te meer vezels het bevat. Sommige witte broden zijn bruin doordat moutmeel is toegevoegd. Veel volkorenbroden zijn juist licht bruin tot bruin van kleur.

Is meergranenbrood gezonder dan volkorenbrood?

Meergranenbrood kán van volkorenmeel gemaakt zijn. Dan is de voedingswaarde ongeveer gelijk aan dat van gewoon volkorenbrood. Soms zelfs iets hoger doordat er geplette graankorrels of zaden toegevoegd zijn. Meergranenbrood heeft ook wel bloem of meel als basis. Wit of bruin meergranenbrood heeft doorgaans minder voedingsstoffen dan volkoren meergranenbrood.

Trefwoorden

Delen via