Whitepaper: de voordelen van volkoren
Volkorenbrood heeft als sterk product het potentieel om de gezondheid van de Belgen een boost te geven. Volkoren verdient daarom meer aandacht.
Volkoren is de kampioen qua gezondheid onder de broden, omdat het zo vol goede voedingsstoffen zit, zoals vezels en plantaardig eiwit. De Hoge Gezondheidsraad adviseert niet voor niets om vooral volkorenproducten te eten. Behalve gezond, is het ook nog eens lekker! Door de hele graankorrel te gebruiken, behoud je alle smaak die erin zit. We hebben alles over volkoren en de bijbehorende voordelen voor u op een rijtje gezet. Download de whitepaper hier.
1. Volkoren bevat veel belangrijke voedingsstoffen
In alle granen zitten veel voedingsstoffen, zoals vezels, vitamines en mineralen. In de kiem, de meelkern en de zemel schuilen verschillende stoffen. Door het gebruik van de hele graankorrel bevatten volkorenproducten daarom opgeteld de meeste voedingswaarde.
2. Volkoren eten verkleint het risico op veel voorkomende ziekten
Door de vele voedingsstoffen heeft volkoren een gunstig effect op de gezondheid. Er is wetenschappelijk bewijs dat de combinatie van vezels, vitaminen, mineralen en bioactieve stoffen het risico verkleint op hart- en vaatziekten, diabetes type 2 en darmkanker.
3. Volkoren kent een kleine C02-voetafdruk
De grote invloed van voedselproductie en -consumptie op het milieu dwingen ons tot duurzame keuzes. Door de kleine voetafdruk zijn volkorengranen zo’n duurzame keuze. Bij de teelt daarvan en de productie van brood liggen wel kansen om die voetafdruk nog verder te verkleinen.
4. Volkoren bestaat in veel variatie
De consument heeft aardig wat keuze uit volkorenbroodsoorten. Volkoren kan van elke graansoort gemaakt zijn of een combinatie daarvan. Zo bestaat er naast het bekende volkorentarwebrood ook volkoren roggebrood, volkoren speltbrood en volkoren meergranenbrood.
5. Volkoren valt bij steeds meer consumenten in de smaak
Bruin- en volkorenbrood wordt steeds frequenter geconsumeerd. Bij het kopen van brood speelt gezondheid een steeds grotere rol. De belangrijkste reden dat consumenten steeds vaker volkorenbrood kopen, is dat het meer vezels en voedingsstoffen bevat.