MEDEGEFINANCIERD DOOR DE EUROPESE UNIE

DE EUROPESE UNIE STEUNT CAMPAGNES VOOR DE PROMOTIE VAN HOOGWAARDIGE LANDBOUWPRODUCTEN

Geef de vezelinname een duwtje in de rug

Infographic

HomeGezondheidVoedingsvezelsInfographic vezelinname

Infographic Geef de vezelinname een duwtje in de rug

Consumenten eten gemiddeld te weinig vezels en volkoren granen, en daarbovenop maakt de consumptie een ferme daling mee in het weekend. Het Instituut Brood en Gezondheid bracht diverse actoren samen om te kijken hoe we hieraan kunnen werken. En ontwikkelde een visueel hulpmiddel voor uw consultatie.

Download de infographic 'Zo geef je de vezelinname een duwtje in de rug'

Van vezelgap tot vezelravijn

Volgens de Belgische voedselconsumptiepeiling ligt onze gemiddelde dagelijkse vezelinname rond 18 g. Een heus tekort in vergelijking met de dagelijks aanbevolen 25 g om de gezondheid te ondersteunen, en de ideale 30 g voor een daling van het risico op diverse pathologiën.

Dit vezeltekort wordt in het weekend nog versterkt, zo blijkt uit voorlopige onderzoeksresultaten van Wageningen University. Het is een ware vezelgap, die tijdens de ronde tafel werd bestempeld als vezelravijn.

Na een brainstorming over de mogelijke oorzaken van de vezelgap werd onder andere duidelijk dat:

  • De link tussen gezond en lekker niet vanzelfsprekend is;
  • Minder gezonde voedingsmiddelen vaak uit gemakzucht worden gekozen;
  • Etiketten van voedingsmiddelen lezen moeilijk kan zijn;
  • De gezondheidsvoordelen van vezels en volkoren granen vaak niet gekend zijn;
  • Een doordeweekse dag vaak meer gestructureerd is en eenvoudiger te combineren lijkt met gezonde voeding.

Positieve boodschappen om vezelgap te dichten

Het is duidelijk dat het verhogen van de vezelinname en deze uit volkoren granen een ware uitdaging vormt voor onze samenleving. Dit kan enkel door alle actoren te integreren bij de promotie van vezels en volle granen.

De belangrijkste uitkomst van de ronde tafel? Geef positieve boodschappen mee!

  • Communiceer over de lekkere smaak.
  • Deel eenvoudige en heerlijke bereidingstips.
  • Zet de vele gezondheidsvoordelen in de kijker.
  • Zorg dat gezond gelinkt wordt met lekker zodat het vanzelfsprekend wordt.
  • Zorg dat de gemakkelijke keuze ook de gezonde keuze wordt, zodat gezond geen bijkomende inspanning vraagt.

 

Referentie

Ronde tafel “Ode aan vezels”, Onderdeel van de campagne Bread from Europe, a great story. Wageningen, februari 2020. Lees het gespreksverslag

Delen via