MEDEGEFINANCIERD DOOR DE EUROPESE UNIE

DE EUROPESE UNIE STEUNT CAMPAGNES VOOR DE PROMOTIE VAN HOOGWAARDIGE LANDBOUWPRODUCTEN

HomeGezondheidVoedingsvezelsAanbevelingen vezelconsumptie

Aanbevelingen vezelconsumptie

De Hoge Gezondheidsraad in België stelt dat de totale inname van voedingsvezels door volwassenen minimaal 25 gram per dag moet zijn voor een goede darmfunctie. Ter preventie van cardiovasculaire aandoeningen en diabetes type 2 wordt 30 gram per dag aanbevolen. Deze aanbeveling geldt ook in het kader van obesitas, preventie van bepaalde kankers en zelfs om het risico op infecties en op ontstekingsziektes te verminderen. Deze aanbevelingen komen overeen met de aanbeveling die de Europese Autoriteit voor voedselveiligheid (EFSA) in de 'Scientific opinion on dietary reference values for carbohydrates and dietary fibre’ heeft beschreven. In haar advies erkent de EFSA daarnaast dat voor het effect van vezelrijke voeding op preventie van chronische ziekten een hogere inname nodig zal zijn. De wetenschappers van de EFSA achtten de beschikbare data echter onvoldoende om een concrete hoeveelheid te noemen. Er is door de Hoge Gezondheidsraad in navolging van het Amerikaanse Institute of Medicine overigens geen bovengrens voor de vezelinname geformuleerd. 

De aanbeveling geldt voor vezels die van nature voorkomen in voedingsmiddelen. Voor kinderen geldt het advies de vezelconsumptie geleidelijk te laten toenemen met de leeftijd, zie onderstaande tabel. 

Tabel: Richtlijn vezelconsumptie bij kinderen 

  Meisjes (g/dag) Jongens (g/dag)
<1 jaar Geen aanbeveling Geen aanbeveling
1-3 jaar 15 15
4-8 jaar 20 25
9-13 jaar 25 30
14-18 jaar 30 40

 

Het Vlaams Instituut Gezond leven goot deze theoretische waarden voor de aanbeveling rond vezelconsumptie in praktische richtlijnen. Dat gebeurde aan de hand van de voedingsdriehoek. De praktische aanbevelingen voor een volwassene zijn:

  • groenten: 300 gram per dag
  • peulvruchten: wekelijks
  • fruit: 250 gram per dag. Fruit kan ook als broodbeleg worden gebruikt.
  • Volle graanproducten: minstens 125 gram per dag (3 sneetjes volkorenbrood)
Trefwoorden

Delen via