MEDEGEFINANCIERD DOOR DE EUROPESE UNIE

DE EUROPESE UNIE STEUNT CAMPAGNES VOOR DE PROMOTIE VAN HOOGWAARDIGE LANDBOUWPRODUCTEN

Koolhydraatarm brood

HomeGezondheidKoolhydratenKoolhydraatarm brood

Koolhydraatarm brood

Er zijn specifieke diëten die uitgaan van een koolhydraatarme voeding. Het ketogeen dieet, Atkins-dieet, het Montignac-dieet en Dr. Frank-dieet komen neer op een eetpatroon met veel vet en eiwitten en weinig koolhydraten (suikers, zetmeel en voedingsvezels). Brood, graanproducten, aardappelen, rijst en pasta zijn in deze diëten uitgesloten of (in de vervolgfase) zeer beperkt toegestaan. Voor mensen die een koolhydraatarm dieet willen gebruiken, is er brood met een verlaagd koolhydraatgehalte verkrijgbaar. In de volksmond ook wel koolhydraatarm brood genoemd. Wat zit er precies in koolhydraatarm brood?

Wat zit er in?
De koolhydraten uit brood zijn afkomstig van graan. Tarwe, spelt of rogge bijvoorbeeld. In koolhydraatarm brood is een deel van het graan (bloem, meel of volkorenmeel) vervangen door bijvoorbeeld sojameel of erwtenmeel. Hierin zitten minder koolhydraten dan in graan, maar wel meer eiwitten. Daarnaast wordt er vaak gebruik gemaakt van extra olie of margarine en/of ingrediënten die van nature een hoog voedingsvezel- en vetgehalte hebben. Bijvoorbeeld lijnzaad, noten en zonnebloempitten. De hoeveelheid vezels kan daardoor gelijk zijn aan – of zelfs hoger – dan die in volkorenbrood (6,7g/100g).

Evenveel calorieën
Brood met een verlaagd koolhydraatgehalte heeft weliswaar minder koolhydraten, maar bevat nagenoeg net zoveel calorieën als gewoon brood. Dit komt door het hogere eiwit en vetgehalte.

30% minder koolhydraten
De term koolhydraatarm brood is volgens de wet niet toegestaan. Wettelijk gezien mag brood met minder koolhydraten alleen verkocht worden als “brood met een verlaagd koolhydraatgehalte” of “brood met minder koolhydraten”. Dit brood heeft ten minste 30% minder koolhydraten dan een vergelijkbare gangbare broodsoort. In de verkrijgbare broden met minder koolhydraten ligt de hoeveelheid koolhydraten tussen de 12 en 30 gram per 100 gram brood (ca. 3 boterhammen). Daarbij bevat witbrood gemiddeld 51 gram en volkorenbrood gemiddeld 42 gram koolhydraten per 100 gram.

Kwaliteit van koolhydraten
Bij ‘koolhydraten’ en ‘energieleverancier’ wordt snel gedacht aan te dik worden. Maar ons lichaam heeft koolhydraten juist nodig om goed te kunnen functioneren. Wel is het belangrijk om te kiezen voor kwalitatieve – vooral plantaardige – bronnen van koolhydraten die aantoonbaar gezondheidswinst opleveren. Volkorenbrood is een voorbeeld van een dergelijke voedselbron. Daarnaast is het van belang om de juiste hoeveelheden aan koolhydraten te eten. De aanbevolen hoeveelheid verteerbare koolhydraten omvat meestal een brede marge. De Hoge Gezondheidsraad stelt 50-55 energie% als voedingsnorm en de EFSA 45-60 energie%.

Aan te raden?
Een koolhydraatarm dieet vergroot de kans op tekorten van bepaalde voedingsstoffen, zoals vezels, jodium en B-vitamines. Cliënten die baat hebben bij een koolhydraatarm dieet, kunt u volkorenbrood met een verlaagd koolhydraatgehalte adviseren. Dit volkorenbrood bevat vezels en (in veel gevallen) jodium. Bovendien brengt volkorenbrood positieve effecten op de gezondheid met zich mee, zoals het verlagen van de kans op hartziekten, diabetes type 2 en darmkanker. Over de effectiviteit van een koolhydraatbeperkt dieet is Vlaams Instituut Gezond Leven voorzichtig. Elk type dieet waarin je minder energie binnenkrijgt dan je verbruikt, kan zorgen voor gewichtsverlies. De doeltreffendheid op de lange termijn van een koolhydraatarm dieet is niet bewezen.

Al met al blijft de voedingsdriehoek van Vlaams Instituut Gezond Leven een goed advies voor cliënten die gewicht willen verliezen. Cliënten die willen afvallen door minder koolhydraten te eten, kunnen beginnen met het minderen van koolhydraatrijke voedingsmiddelen die weinig gezondheidswaarde hebben. Zoals koek, gebak, snoep en frisdrank.

Delen met uw cliënt? Download de factsheet

Delen via