MEDEGEFINANCIERD DOOR DE EUROPESE UNIE

DE EUROPESE UNIE STEUNT CAMPAGNES VOOR DE PROMOTIE VAN HOOGWAARDIGE LANDBOUWPRODUCTEN

Voedselintolerantie

Een voedselintolerantie is een reactie van het lichaam op een bepaald voedingsmiddel of een bepaalde stof. Dat is echter een ander soort reactie dan bij een allergie. Ook is het afweersysteem er niet bij betrokken. Reacties ontstaan dan ook op een andere manier (bijvoorbeeld door enzymtekorten). 

Lactose-intolerantie

Een veel voorkomende voedselintolerantie is lactose-intolerantie. Die vorm komt het meest bij volwassenen voor. Mensen uit het Midden-Oosten of Azië lopen een groter risico daarop; dat is genetisch bepaald. Vaak verdragen deze mensen wel kleine hoeveelheden lactose. In onze darmen wordt normaliter het enzym lactase geproduceerd, dat de lactose kan verteren. Bij lactose-intolerantie ontbreekt dit enzym of wordt het onvoldoende aangemaakt. De lactose die daardoor niet wordt verteerd, kan klachten als darmkrampen en diarree veroorzaken.

Lactose zit in melk en veel producten die daarvan zijn gemaakt, zoals zachte kaas, yoghurt en slagroom. Bepaalde broodsoorten kunnen lactose bevatten, denk maar aan melkbrood, of melksandwiches. Lactose kan ook als los ingrediënt aan allerlei broodsoorten zijn toegevoegd, bijvoorbeeld als broodverbeteraar.

Meestal zijn koemelkeiwit en lactose samen in een product aanwezig omdat ze allebei bestanddelen van melk zijn. Staat er op de verpakking dat er (dierlijke) melk in een product zit, dan kun je er meestal van uitgaan dat het ook lactose bevat. Aanwezigheid van lactose moet op de etikettering worden vermeld. Voor onverpakte producten kan de bakker of het verkooppunt meer informatie geven.