MEDEGEFINANCIERD DOOR DE EUROPESE UNIE

DE EUROPESE UNIE STEUNT CAMPAGNES VOOR DE PROMOTIE VAN HOOGWAARDIGE LANDBOUWPRODUCTEN

Definitie

Er is sprake van overgewicht wanneer de verhouding tussen lengte en gewicht uit balans is. Dat wordt bepaald aan de hand van de Quetelet-index (QI) of Body Mass Index (BMI). 

  • QI < 18,5: ondergewicht
  • QI 18,5-25: gezond gewicht
  • QI > 25: overgewicht
  • QI 30-40: obesitas
  • QI > 40: zeer ernstige obesitas

Overgewicht en obesitas zijn een groot maatschappelijk probleem. Nationale en internationale gezondheidsinstanties trokken de afgelopen jaren aan de alarmbel en wezen op de sterke toename van overgewicht en obesitas bij de algemene bevolking. Voorspellingsmodellen opgesteld door de Wereldgezondheidsorganisatie (WHO) geven aan dat tegen het midden van de 21e eeuw meer dan de helft van de volwassen westerse bevolking obees zal zijn. De gevolgen van deze nieuwe epidemie voor de volksgezondheid en voor de uitgaven in de gezondheidszorg zijn niet te overschatten.

Volgens Belgische gezondheidsenquêtes groeit het aandeel van de personen met overgewicht in de Belgische bevolking sinds 1997, zie onderstaande figuur. Tussen 1997 en 2008 is dat aandeel gestegen van 41,3 tot 46,9%. In 2008 kampte meer dan de helft van de mannen (53,7%) en twee vijfde van de vrouwen (40,4%) met overgewicht. 

Bron: Belgian Health Interview Survey – Interactive Analysis (HISIA), 2011

 

Trefwoorden
Dieet en aandoeningen
Overgewicht