Volkorenconsumptie: help je cliënt naar 125 gram per dag
Slechts 1% van de Belgen haalt dagelijks de aanbevolen hoeveelheid van 125 gram volkoren granen. Zo blijkt uit de Voedselconsumptiepeiling 2022-2023. Dit vraagt om meer aandacht voor volkoren granen in een gezond voedingspatroon. Daarvoor is het belangrijk dat het volkorenaanbod groter wordt, zowel in de winkel als in lunchrooms, kantines en restaurants. Maar ook kiezen voor volkorenbrood aan de hand van het etiket of schapinformatie blijkt soms lastig. En er leeft nog de perceptie dat volkoren minder lekker is. Er zijn dus diverse acties nodig om Belgen vaker voor volkoren te laten kiezen. Je kan jouw cliënt een handje helpen!
De kracht van de herhaling
Alleen omdat iemand zegt geen volkoren granen te lusten, betekent niet dat die smaakvoorkeur vaststaat. Amerikaans onderzoek (2024) laat zien dat blootstelling aan volkorenproducten – simpelweg vaker zien en proeven - al voldoende is om hun houding te veranderen. Wat potentieel ook kan leiden tot een verhoogde consumptie van volkoren. Dat sluit aan bij een bekend principe: als je iets zo'n 10 keer proeft, ga je iets vanzelf lusten.
Hoe kun je je cliënt helpen?
Er kan natuurlijk nog veel onderzocht worden als het gaat om consumentenperceptie en –gedrag. Inspireer jij in de tussentijd je cliënt voldoende om voor volkoren te kiezen? Jij bent als voedingsprofessional een belangrijke schakel in het stimuleren van gezonde eetgewoonten. Volkoren verdient daarin expliciete aandacht. Enkele praktische handvatten:
- Breng de huidige inname in kaart. Veel mensen overschatten hun volkoren consumptie, bijvoorbeeld doordat ze uitgaan van de fabel “hoe donkerder, hoe gezonder”. Bekijk samen of de graanproducten wel echt volkoren zijn.
Bekijk ook: Kiezen voor volkoren: een handvat voor de cliënt - Bespreek de gezondheidsvoordelen concreet. Maak helder wat het oplevert of focus op een bepaalde voedingsstof zoals vezel.
Bekijk ook: Infographic: de vezelinname een duwtje in de rug - Ga in op de smaakperceptie en ervaringen. Vraag niet alleen wat iemand eet, maar ook waarom. “ik lust geen volkoren”, is het wel geprobeerd en in welke vorm? Herhaald proeven werkt!
- Bied laagdrempelige alternatieven. Denk aan tips zoals langzaam overschakelen van wit naar bruin en van bruin naar volkorenbrood, starten met volkoren wraps of bakken van pannenkoeken met gedeeltelijk bloem en volkorenmeel.
Bronnen:
De Leon A et al., 2024. Initial implicit association between whole grains and taste does not predict consumption of whole grains in low-whole grain consumers: a pilot randomized controlled trial. Front Nutr. 2024 Sep 30;11:1408256. doi: 10.3389/fnut.2024.
Sciensano. Voedselconsumptie: Granen en graanproducten, Voedselconsumptiepeiling 2022-2023, Juni 2025, Brussel, België, https://www.sciensano.be/nl/resultaten-van-de-nationale-voedselconsumptiepeiling-2022-2023/voedselconsumptie/granen-en-graanproducten