MEDEGEFINANCIERD DOOR DE EUROPESE UNIE

DE EUROPESE UNIE STEUNT CAMPAGNES VOOR DE PROMOTIE VAN HOOGWAARDIGE LANDBOUWPRODUCTEN

HomeRegelgevingEtiketteringIngrediëntenlijst en allergenen

Ingrediëntenlijst en allergenen

Vanaf 13 december 2014 zijn er extra verplichtingen met betrekking tot vermelding van de 14 allergenen op het etiket van voorverpakt brood. Deze allergenen zijn:

  1. glutenbevattende granen, zoals tarwe, rogge, gerst, haver, spelt en khorasantarwe (voorheen kamut)
  2. ei
  3. vis
  4. pinda
  5. noten, zoals amandelen, hazelnoten, walnoten, cashewnoten, pecannoten, paranoten, pistachenoten en macadamianoten
  6. soja
  7. melk, inclusief lactose
  8. schaaldieren
  9. weekdieren
  10. selderij
  11. mosterd
  12. sesamzaad
  13. sulfiet
  14. lupine

Ook hiervan afgeleide stoffen die overgevoeligheidsreacties kunnen veroorzaken, moeten worden vermeld. De allergenen en hiervan afgeleide stoffen moeten vermeld staan in de lijst van ingrediënten. Dit is mogelijk door ze duidelijk te onderscheiden, bijvoorbeeld door een ander lettertype, hoofdletters of een andere kleur of stijl.

Vanaf 13 december 2014  is de volgende informatie ook verplicht te vermelden in de ingrediëntenlijst:

  • de herkomst van vetten en oliën
  • de betreffende graansoorten in dalende volgorde van hun gewichtspercentage bij mengsels van meel van twee of meer graansoorten, na de vermelding “Meel”