MEDEGEFINANCIERD DOOR DE EUROPESE UNIE

DE EUROPESE UNIE STEUNT CAMPAGNES VOOR DE PROMOTIE VAN HOOGWAARDIGE LANDBOUWPRODUCTEN

Broodconsumptie

Uit de laatste Belgische Voedselconsumptiepeiling (2022-2023) blijkt dat een volwassene (18-64 jaar) gemiddeld 93,2 gram brood per dag consumeert. Dat komt neer op ongeveer 3 sneetjes. 

Er werd ook een verschil tussen leeftijden en geslacht opgemerkt. Mannen eten meer brood dan vrouwen en de leeftijdsgroep ouder dan 18 jaar eet meer brood dan jongeren tussen 10 en 17 jaar. In onderstaande tabel wordt de huidige broodconsumptie (3 jaar en ouder) weergegeven volgens de Belgische Voedselconsumptiepeiling van 2022-2023. Vergeleken met de Voedselconsumptiepeiling 2014-2015 is de huidige broodconsumptie lager.

    Brood (g/dag)
Geslacht Mannen 105,2 
  Vrouwen 78,3 
Leeftijd (jaar) 3-9 72,6 
  10-17 86,6 
  18-39 94,7 
  40-64 91,7 
  65+ 99,3  
Verblijfplaats Vlaanderen 101,2 
  Wallonië 78,4 

Slechts 1% van de volwassenen haalt de richtlijn 

De Hoge Gezondheidsraad raadt volwassenen aan om minstens 125 gram volkoren graanproducten per dag te eten. Het gaat daarbij om volkoren graanproducten, waaronder brood, pasta, beschuit en ontbijtgranen. En niet om bruine of meergranen producten. De Belgische bevolking (3 jaar en ouder) eet gemiddeld 19 gram volkoren graanproducten per dag. Ter vergelijking: ongeveer een half sneetje volkorenbrood. Uit de Voedselconsumptiepeiling (2022-2023) blijkt dat slechts 1% van de volwassenen voldoet daarmee aan het advies van de Hoge Gezondheidsraad. 6% van de Belgische bevolking geeft aan nooit volkoren graanproducten te eten. 

Wit brood populair

Uit consumentenonderzoek (maart 2025), uitgevoerd door Profacts in opdracht van Instituut Brood&Gezondheid, blijkt dat Belgen brood vooral eten omdat het lekker (54%) is en uit gewoonte (54%). Ook gemak (44%) is een sterke drijfveer om brood te eten. Belgen kiezen vooral voor witbrood (37%) en bruinbrood (35%). Volkorenbrood, de meest gezonde broodsoort, staat op plek 3 met 31%. De consumptie van volkorenbrood is de gestegen ten opzichte van 2023 (22%). Er zijn geen significante verschillen tussen mannen en vrouwen waargenomen. 

Wel zijn er verschillen tussen Vlaanderen en Wallonië zichtbaar. Zo kiezen Vlamingen vaker voor volkorenbrood (35% versus 26%) en minder vaak voor witbrood (31% versus 48%) vergeleken met Walen. Brussel zit er telkens tussenin. 

Belangrijke aspecten bij aankoop brood

Uit het onderzoek van Profacts blijkt dat kleur (59%) het belangrijkste aspect is bij het kopen van brood. Ook de smaak (54%), of het vers of voorverpakt is (39%) en de grootte/gewicht (36%) doen mee in de besluitvorming. Voor 20% van de Belgen is de hoeveelheid zaden en pitjes belangrijk bij aankoop, en voor 15% de hoeveelheid vezels.

49% van de Belgen koopt brood voornamelijk in de supermarkt, 42% voornamelijk bij de (ambachtelijke) bakker. Voor de supermarkt is prijs de belangrijkste reden om brood aldaar te kopen, gevolgd door gemak. Bij de (ambachtelijke) bakker zijn vooral smaak en versheid sterke drivers.

Hoe donkerder, hoe gezonder?

Zo'n robuust donker brood met pitten en zaden lijkt misschien een stuk gezonder dan een wit brood. Maar je kunt er niet blind van uitgaan dat dat ook echt zo is. De kleur van brood zegt namelijk niets over de voedingswaarde ervan. Toch is 52% van de Belgen nog overtuigd van "hoe donkerder, hoe gezonder". Een ezelsbruggetje dat vroeger weleens gebruikt werd, maar niet meer opgaat.

Belangrijk is of het brood voornamelijk van bloem (basis voor witbrood), meel (basis voor bruinbrood) of volkorenmeel (basis voor volkorenbrood) is gemaakt. Zo weet je of er minder of meer vezels en voedingsstoffen in het brood zitten. Bekijk de tips in dit artikel om uw cliënt te helpen bij het kiezen voor volkorenbrood.

Trefwoorden

Delen via

Dieet en aandoeningen
Broodconsumptie