Eiwit
Het lichaam gebruikt eiwitten als bouwstof voor lichaamscellen. De huid, de spieren, de botten en het bloed zijn opgebouwd uit eiwitten. Het lichaam heeft ze voortdurend nodig om nieuwe cellen te maken en oude cellen te vernieuwen. Eiwitten in onze voeding halen we voornamelijk uit dierlijke producten zoals vlees, eieren en zuivelproducten. Maar ook plantaardige producten bevatten eiwit. Denk daarbij aan noten, bonen en graanproducten. Dus ook brood bevat eiwit. Gemiddeld moet een volwassene volgens de Hoge Gezondheidsraad 9-11% van zijn energie-inname uit eiwit halen. Uit de meest recente Voedselconsumptiepeiling (2009) blijkt dat dat voor de gemiddelde Belg op ongeveer 16% uitkomt. Na vlees en vleesproducten zijn granen en graanproducten zoals brood de belangrijkste eiwitbronnen in de Belgische voeding, met een aandeel van 19% in de eiwitbehoefte.
Een sneetje brood bevat 3-5 gram eiwit. Een gemiddelde hoeveelheid brood van 7 sneetjes voorziet zo in 54% van deze behoefte. Een portie vleeswaren (kipfilet) als broodbeleg (15 g) levert ter vergelijking ongeveer 3 gram eiwit, Gouda-kaas van 20 g ongeveer 5 gram. Dat is dus gelijk aan een snee brood. Het gebruik van meer brood en granen als vervanging van dierlijke eiwitbronnen zoals vlees, kan onze voeding mee meer plantaardig maken.