Broodverbeteraars/ additieven
Broodverbeteraars zijn samengestelde grondstoffen die voor de bereiding van brood aan het deeg worden toegevoegd. Deze grondstoffen zorgen er bijvoorbeeld voor dat het brood langer vers blijft of dat het luchtiger en malser wordt. Broodverbeteraars worden ook wel als procesverbeteraar of -versneller gebruikt. Er zijn ook bakkers en bakkerijen die de voorkeur geven aan een basale bereiding en een langere rijstijd van het deeg en die brood bakken met weinig tot geen broodverbeteraars. Bakkers of bakkerijen maken zelf de keuze of zij broodverbeteraars gebruiken of niet. Broodverbeteraars zijn onder andere melkbestanddelen, gluten, sojameel of meel van andere peulvruchten en mout. Ook suikers, emulgatoren en enzymen kunnen worden toegevoegd. Sommige van deze grondstoffen zijn additieven en hebben dus een E-nummer. Het E-nummer geeft aan dat de Europese Autoriteit voor voedselveiligheid de stof in de toegestane hoeveelheden veilig heeft bevonden voor consumptie.
Kleur- en smaakstoffen zijn in basis brood niet toegestaan. Rozijnenbrood en vruchtenbrood vallen niet onder basis brood, daarin mogen dit soort toevoegingen wel worden toegepast. Alle toevoegingen worden op het etiket vermeld. Dat geldt ook voor conserveermiddelen. In dagvers brood zijn ze niet toegestaan. In houdbare broodsoorten, zoals roggebrood, mogen wel conserveermiddelen worden gebruikt. In Europese wetgeving is vastgelegd welke additieven in welke producten mogen worden gebruikt en tot welke hoeveelheid.
Puur plantaardig?
Brood is gemaakt van granen en is dus een plantaardig product. Dat neemt niet weg dat sommige van de toegestane additieven in brood wel van dierlijke afkomst kunnen zijn. E-nummers die regelmatig in brood voorkomen en wel dierlijke ingrediënten (inclusief melk en ei) kunnen bevatten, zijn: E322, E470 t/m E472, E481 t/m E483 en E920. Van deze E-nummers mag alleen E322 (lecithine) worden gebruikt in biologisch brood, volgens de Europese verordening inzake biologische productie. Om te achterhalen of deze E-nummers daadwerkelijk van dierlijke afkomst zijn, informeert u het beste bij de producent van het brood. Indien nodig kan die op zijn beurt weer navraag doen bij zijn grondstoffenleverancier.