MEDEGEFINANCIERD DOOR DE EUROPESE UNIE

DE EUROPESE UNIE STEUNT CAMPAGNES VOOR DE PROMOTIE VAN HOOGWAARDIGE LANDBOUWPRODUCTEN

Brood volgens de wet

Basisbrood is het product van de broodbakkerij dat je krijgt door gekneed en gegist deeg te bakken. Het is bereid met meel van bakwaardige graangewassen, drinkwater, bakkersgist of zuurdesem, zout en eventueel broodverbeteraars. Het zoutgehalte, berekend op de droge stof, mag niet hoger zijn dan 2%. Brood mag daarenboven een minieme hoeveelheid vetstoffen, suikers, moutmeel of moutextract bevatten. De volgende basisbroden komen het meest voor:

Volkorenbrood

Brood mag volkoren of integraal worden genoemd als het meel volledig volgraan is, dus waarbij de hele graankorrel gebruikt is, met alle van nature daarin voorkomende bestanddelen in hun natuurlijke verhouding.

Bruinbrood

Als het voornaamste meelbestanddeel volgraanmeel is en zemelen met het oog zichtbaar zijn, is er sprake van bruinbrood, grijsbrood of boerenbrood. Ook mag de aanduiding ‘gedeeltelijk volgraan’ of ‘half volgraan’ gebruikt worden.

Witbrood

Als het voornaamste meelbestanddeel bloem (fijngezeefd meel) is en zemelen niet met het oog zichtbaar zijn, is er sprake van witbrood.

Meergranenbrood

Meergranen is een algemeen gebruikelijke benaming voor brood gemaakt van minimaal twee verschillende graansoorten. Denk aan tarwe, rogge, gerst en maïs. Dit brood kan ook wit, bruin of volkoren/integraal zijn.

Roggebrood

Brood dat hoofdzakelijk gemaakt is van rogge, wordt roggebrood genoemd.

Desembrood

Meestal wordt bakkersgist gebruikt als rijsmiddel voor brood, maar zuurdesem is ook mogelijk. Brood dat met zuurdesem is gerezen, wordt desembrood genoemd.

Stokbrood of Frans brood

Dit brood is langwerpig van vorm, ten minste 11 centimeter per 100 g en op het bovenvlak ingekerfd. Frans brood kan gemaakt zijn van verschillende graansoorten met diverse uitmalingsgraad.