MEDEGEFINANCIERD DOOR DE EUROPESE UNIE

DE EUROPESE UNIE STEUNT CAMPAGNES VOOR DE PROMOTIE VAN HOOGWAARDIGE LANDBOUWPRODUCTEN

HomeNieuwsWitbrood soms gezonder dan volkoren? Hoe zit dat?

Witbrood soms gezonder dan volkoren? Hoe zit dat?

Witbrood zou voor sommige mensen gezonder zijn dan volkoren, zo schreven verschillende media onlangs. Zij baseren zich op een nieuwe studie waaruit dit zou moeten blijken. Deze bevinding gaat in tegen de aanbevelingen van de Hoge Gezondheidsraad en andere voedingsautoriteiten. Hoe zit het nu?

Opvallend is dat de studie is uitgevoerd met slechts 20 proefpersonen, die gedurende 1 week een witbrood of volkoren desembrood te eten kregen. Vervolgens keken de onderzoekers naar het effect op bijvoorbeeld cholesterol, enzymactiviteit en andere markers in het lichaam.

Bij alle metingen konden de onderzoekers bijna geen verschil vinden. Wat ze wel zagen was dat gemiddeld over alle proefpersonen witbrood een snellere stijging van de suikerspiegel gaf dan volkorenbrood. Dat is goed te verklaren. De koolhydraten in volkoren worden namelijk langzamer afgegeven aan het bloed, door de vezels in volkoren. Keken de onderzoekers echter naar de situatie van individuele proefpersonen, dan bleek dat bij sommige mensen de suikerspiegel na witbrood minder snel steeg dan bij volkorenbrood. Daar zijn diverse media op ingesprongen.

Echter, dergelijke grote conclusies kun je uit dit onderzoek niet trekken. Wetenschappelijk gezien lijkt deze studie daartoe vooralsnog te klein en statistisch onvoldoende onderbouwd. 

Voor het meest gezonde brood blijft volkorenbrood de beste keus. Aldus de aanbevelingen van NICE, VIGEZ en de Hoge Gezondheidsraad. Volkoren graanproducten leveren energie en andere voedingstoffen, zoals vezel, eiwit, B-vitamines en ijzer.

Lees hier meer over het verschil tussen wit-, bruin- en volkorenbrood.