MEDEGEFINANCIERD DOOR DE EUROPESE UNIE

DE EUROPESE UNIE STEUNT CAMPAGNES VOOR DE PROMOTIE VAN HOOGWAARDIGE LANDBOUWPRODUCTEN

HomeNieuwsVoedingsaanbevelingen herzien: belang van vezels en complexe koolhydraten onderstreept

Voedingsaanbevelingen herzien: belang van vezels en complexe koolhydraten onderstreept

Afgelopen september 2016 publiceerde de Hoge Gezondheidsraad (HGR) de nieuwe Voedingsaanbevelingen voor België. Hierin zijn geen grote verschuivingen zichtbaar, maar wel een aantal duidelijke aanscherpingen aangebracht. Met dit rapport zijn de adviezen aangepast aan de nieuwste wetenschappelijke inzichten.

De belangrijkste boodschappen:

  • De Hoge Gezondheidsraad (HGR) benadrukt het belang van complexe koolhydraten (50-55 energie% of in een gemiddelde dag voeding van 2000 kcal zo’n 250 tot 275 g) gecombineerd met voedingsvezels en micronutriënten. We halen ze uit groenten en fruit, maar vooral ook uit volkoren graanproducten (bijv. volkorenbrood en volkorendeegwaren), aardappelen en peulvruchten. Geraffineerde koolhydraatbronnen hebben nog maar weinig voedingswaarde en worden eerder ontraden.
  • De aanbeveling omtrent toegevoegde suikers (max. 10% van de energie) blijft van kracht. Het betreft hier geen fruitsappen. De HGR wil echter wel de aandacht richten op het feit dat honing, rietsuiker of kokossuiker, tarwesiroop en geconcentreerd fruitsap, soms verkeerdelijk beschouwd wordt als gezonde alternatieven voor andere suikers.
  • De HGR beveelt aan om niet meer dan 2 g natrium, het zij 5 g zout per dag in te nemen. In de praktijk vereist dit een afname van het huidig zoutverbruik met ongeveer 50%. De raad stelt de volgende maatregelen voor:
    - Daling van het toegevoegd zout in verwerkte producten zoals kaas, brood, fijne vleeswaren, saus en specerijen, in bereide maaltijden en in maaltijden op school;
    - Voorlichting aan de bevolking zodat die haar aankopen bijstuurt, minder zout tijdens de bereiding van gerechten toevoegt en de voorkeur geeft aan de consumptie van aromatische kruiden, specerijen, fruit en groenten.

Andre aanpassingen zijn dat de adviezen omtrent de energiebehoefte nog verder zijn gespecificeerd naar 6 activiteitencategorieën, te weten inactief, sedentair of weinig actief, matig actief, actief, erg actief en uitgesproken actief. Daarnaast zijn de aanbevelingen voor calcium voor zwangere en lacterende vrouwen en ouderen licht gedaald. Een andere aanpassing is dat het advies over vet nu duidelijk aangeeft welke typen vet wel en niet gunstig zijn voor de gezondheid.

Het Instituut Brood & Gezondheid werkt aan een artikel dat inzoomt op de complexe koolhydraten en voedingsvezels. Dit artikel wordt binnenkort gepubliceerd. Houd daarom deze website in de gaten. Of blijf op de hoogte van nieuwe artikelen via onze nieuwsbrief.  

(Bron: www.health.belgium.be)