MEDEGEFINANCIERD DOOR DE EUROPESE UNIE

DE EUROPESE UNIE STEUNT CAMPAGNES VOOR DE PROMOTIE VAN HOOGWAARDIGE LANDBOUWPRODUCTEN

HomeNieuwsGeraffineerde of volkoren granen: wat drijft de consument?

Geraffineerde of volkoren granen: wat drijft de consument?

De consumptie van vezels en volkoren granen is een topprioriteit voor de gezondheid, echter is de gemiddelde inname tot bereikend in België. Volgens recente onderzoek van Barrett et al. zou het onder andere te maken hebben met het aanzienlijke gebrek aan kennis van consumenten en hun perceptie van volkoren.

Gezondheidsvoordelen van volkoren granen

Er is wetenschappelijke wetenschappelijke evidentie die de gezondheidsvoordelen van vezels en volle (of volkoren) granen voorleggen. Recente werd de omgekeerde lineaire relatie nogmaals bevestigd tussen de inname van volkoren en het risico op pathologiën zoals hart- en vaatziekten, diabetes type twee en darmkanker (1). Aandoeningen die een belangrijke rol spelen in het verlies van jaren in goede gezondheid (2).

Het is voornamelijk de unieke aanbreng van vezels uit de graanzemelen die dit graan prijzen. Naast het gehalte aan vitaminen, mineralen en bioactieve stoffen.

Sinds 2019 en na een uitvoerige analyse gaf de Hoge Gezondheidsraad aan dat de volkoren de topprioriteit is binnen een gezond voedingspatroon, omdat het in verband wordt gebracht met de grootste gezondheidsvoordelen (3).

Potentiële barrières om voor volkoren te kiezen

Voor dit onderzoek (1) werden 52 deelnemers bevraagd rond hun inname, hun perceptie en kennis van volkoren. De resultaten bevestigen de algemene lage inname hiervan, terwijl meergranenbrood wel af en toe opgesomd werd.

Het gebrek aan kennis rond vezels en graanproducten was ervoor, waardoor de motivatie voor volkoren te kiezen laag lag. Terwijl de voordelen opbetwistbaar zijn voor gezondheidsprofessionals, blijkt dit voor de consument nog onvoldoende duidelijk te zijn. Hoewel groenten en fruit door iedereen als gezond wordt bestempeld, is dit bij volkoren producten niet vanzelfsprekend en wordt het door hen niet als prioriteit gezien in het kader van een gezond voedingspatroon. In het bijzonder zijn er drie zaken onvoldoende gekend:

  • De preventieve gezondheidsvoordelen van deze volle granen op lange termijn;
  • De aanbevolen dagelijkse inname en hoe we hier praktisch gezien aan kunnen voldoen;
  • Welke producten volkoren granen bevatten.

Kennis is slechts één van de vele barrières, zo werd duidelijk uit een recente ronde tafel met experten in het vak. Gebruiksgemak, smaak en het lezen van etiketten zijn er enkelen van. Lees er meer over!

De gekende trend om voor koolhydraatarme voeding te kiezen vormt hier een bijkomende barrière, aldus het recente onderzoek (1). Bepaalde deelnemers zelfs aan dat een voeding nog gezond kan zijn wanneer alle graanproducten worden geschrapt. Terwijl volle graanproducten en brood net een kwalitatieve bronvormen van koolhydraten, bijdragen aan de vezelinname en mogelijke nutriënten leveren eiwitten, B-vitaminen en ijzer. De auteurs wijzen op het belang van de educatie rond en promotie van volkoren granenproducten, zoals volkoren brood.

 

Referenties

  1. Barrett EM et al., Appetite, 149, juni 2020, 104630.
  2. Institute for Health Metrics and Evaluation, Global Burden of Disease 2017.
  3. Hoge Gezondheidsraad (HGR), Voedingsaanbevelingen 2019.

Delen via