CAMPAGNE GEFINANCIERD MET STEUN VAN DE EUROPESE UNIE

DE EUROPESE UNIE STEUNT CAMPAGNES VOOR DE PROMOTIE VAN HOOGWAARDIGE LANDBOUWPRODUCTEN

HomeNieuwsDe GI van brood: een complex gegeven

De GI van brood: een complex gegeven

Brood wordt vaak zonder meer bestempeld als een voedingsmiddel met een hoge glycemische index (GI). Het zou een reden zijn om het gebruik van brood te beperken of zelfs volledig van het menu te schrappen. Echter, binnen de wetenschappelijke wereld is er geen overeenstemming over het nut van de GI in algemeen voedingsadvies. Sterker nog, het is tot op de dag van vandaag nog onduidelijk of een voeding met een lage GI voordelen biedt voor gezonde personen. De GI van verschillende broden kan variëren van 40 a 50 (roggebrood/pumpernickel) tot in de 70 (tarwe/volkoren/witbrood). De GI van brood wordt beïnvloed door diverse factoren, waaronder verschillen in (fysicochemische)eigenschappen van ingrediënten, het rijsproces (zuurdesem of gist), het bak- en het bewaarproces.

Lees hier het artikel van Dr. ir. F. Van Bockstaele en MSc. T. Hellemans via NICE