Ontbijtfrequentie neemt af onder Belgen
Het ontbijt wordt vaak gezien als de belangrijkste maaltijd van de dag: het geeft energie en helpt de spijsvertering op gang. En het levert bovendien voedingsstoffen, zoals vezels en vitamines, die je lichaam nodig heeft. Ontbijten zorgt voor een goede start van de dag! Toch blijkt dat de ontbijtfrequentie van Belgen afneemt. Waar in 2004 nog 77% van de Belgen minstens 5 dagen per week ontbijt, is dat in 2023 nog maar 66%.
Aandacht bij de jeugd
De ontbijtfrequentie verschilt onder diverse leeftijdscategorieën. Kinderen doen het goed 91% van ontbijt dagelijks of minstens 5 dagen per week. Daarna daalt het percentage flink: van de adolescenten (10-17 jaar) ontbijt nog slechts 69% dagelijks of minstens 5 dagen per week, en van de jongvolwassenen (18-39 jaar) nog 59%. Gelukkig stijgt dit percentage weer naar 73% onder volwassenen (40-64 jaar) en zelfs naar 92% bij ouderen (65 jaar en ouder). Het percentage personen dat minstens 5 dagen per week ontbijten is lager in bovendien lager in Wallonië dan in Vlaanderen en Brussel.
Ontbijtverschillen tussen opleidingsniveaus
Er is een duidelijk verband tussen het opleidingsniveau en de regelmaat van het ontbijten. Het percentage personen dat minstens 5 dagen per week ontbijt is lager in de groep met het laagste opleidingsniveau (70%) vergeleken met de middelhoog opgeleide groep (78%) en de groep met het hoogste opleidingsniveau (81%). Ook het percentage personen dat het ontbijt overslaat of minder dan een keer per week ontbijt is hoger in de groep met het laagste opleidingsniveau.
Ontbijt kan gezonder
Uit aanvullend onderzoek door Instituut Brood & Gezondheid blijkt dat de meerderheid (70%) van de Belgische consumenten zich bewust is van het belang van gezond ontbijten volgens de Voedingsdriehoek. Hiervan vindt echter 45% dat het wel nog gezonder kan, bijvoorbeeld door minder vaak zoet beleg te kiezen of meer groente en fruit te eten. 16% van de consumenten geeft aan niet bezig te zijn met gezond ontbijten. Zij zijn allang blij dat ze tijd, geld of zin hebben om iets te eten.
Tips voor in de praktijk
- Is je cliënt een avondmens? Uit onderzoek onder jongvolwassenen blijkt dat avondmensen vaker het ontbijt overslaan, doordat ze geen honger hebben, langer willen slapen of nog laat op de avond gegeten hebben. Houd daar rekening mee in het advies.
- Hectische ochtend? Je cliënt kan ook de boterhammen vast in de avond smeren en bewaren in de koelkast!
- Niet altijd zin in hetzelfde of wil je je cliënt nieuwe ideeën meegeven? Hier vind je veel lekkere broodrecepten, ook voor het ontbijt!
- Lees hier meer over volkorenbrood bij het ontbijt.
Bronnen:
Voedingsgewoonten en voedselvaardigheden: Ontbijtfrequentie, Voedselconsumptiepeiling 2022-2023, Juni 2024, Brussel, België, https://www.sciensano.be/nl/resultaten-van-de-nationale-voedselconsumptiepeiling-2022-2023/voedingsgewoonten/ontbijtfrequentie
B2Sense in opdracht van Instituut Brood & Gezondheid, november 2024.