MEDEGEFINANCIERD DOOR DE EUROPESE UNIE

DE EUROPESE UNIE STEUNT CAMPAGNES VOOR DE PROMOTIE VAN HOOGWAARDIGE LANDBOUWPRODUCTEN

 

 

HomeNieuws

Nieuws voor Professionals

 

 

  • Ontbijtfrequentie neemt af onder Belgen

    - Het ontbijt wordt vaak gezien als de belangrijkste maaltijd van de dag: het geeft energie en helpt de spijsvertering op gang. En het levert bovendien voedingsstoffen, zoals vezels en vitamines, die je lichaam nodig heeft. Ontbijten zorgt voor een goede start van de dag! Toch blijkt dat de ontbijtfrequentie van Belgen afneemt. Waar in 2004 nog 77% van de Belgen minstens 5 dagen per week ontbijt, is dat in 2023 nog maar 66%.

  • Nieuw: infographic over brood & sport

    - Weet jij al waarom brood en sport de perfecte match zijn? Deze infograpic vertelt je er meer over. Spoiler: Brood barst van de eiwitten!

  • Lage inname van volkoren gelinkt aan vroeg ontstaan van dikke darmkanker

    - Aangenomen wordt dat het risico op dikke darmkanker op jonge leeftijd (gediagnosticeerd vóór de leeftijd van 50 jaar) wordt beïnvloed door voedings- en leefstijlfactoren. Daarom wilden onderzoekers uitzoeken welke voedingsmiddelen mogelijk betrokken zijn bij het risico op dikke darmkanker. Met behulp van gegevens uit de Global Burden of Disease Study 2019 ontdekten wetenschappers dat een voedingspatroon met weinig volkoren granen een van de belangrijkste voedingsrisicofactoren is voor het vroegtijdig optreden van dikke darmkanker, vóór een voedingspatroon met veel rood en bewerkt vlees en zelfs voedingspatronen met weinig vezels.

  • Brooddozen van lagereschoolkinderen vaak ongezond

    - De meeste brooddozen van leerlingen in Vlaamse basisscholen zijn gevuld, maar de inhoud is vaak ongezond. Dat blijkt uit een onderzoek van de UGent en het Vlaams Instituut Gezond Leven.

  • Klachten na broodconsumptie: maakt graansoort en fermentatietype verschil?

    - Hoewel volkoren tarweproducten, zoals volkorenbrood, rijk zijn aan voedingsstoffen en vezels en gunstig zijn voor de gezondheid, zijn er mensen die tarweproducten vermijden. Wetenschappers aan de Maastricht University onderzochten de effecten van brood gemaakt van verschillende graansoorten (tarwe, spelt en emmer) en verschillende fermentatiemethoden (gist en zuurdesem) op maagdarmproblemen bij mensen met zelfgerapporteerde NCWS.

  • (Ultra)bewerkt voedsel: inzicht in consumentenkennis en -zorgen

    - Wereldwijd is er steeds meer ultrabewerkt voedsel beschikbaar voor consumptie. Hoewel bewerking voordelen kent, zoals voedselveiligheid en verminderen van verspilling, roept het ook vragen op over de gezondheidseffecten hiervan op de lange termijn. Ongezonde voeding is zonder meer een belangrijke oorzaak van ziekte en sterfte. Dat maakt ook dat (ultra)bewerkte voeding al lange tijd onderwerp is van onderzoek én discussie, meerbepaald over welke producten (ultra) bewerkt zijn, en over hoe (on)gezond (ultra)bewerkt voedsel is. Maar wat weten en vinden consumenten eigenlijk van ultrabewerkte voeding?

  • Nieuwe (digitale) Broodwijzer beschikbaar!

    - Er is een nieuwe versie van de bekende Broodwijzer; de kenniswaaier bevat allerhande nuttige informatie over de relatie tussen brood en gezondheid, de voedingswaarde van verschillende broodsoorten en handige afbeeldingen en tabellen voor in uw gesprek met cliënten. Daarnaast geeft de Broodwijzer antwoord op hardnekkige fabels en tips om volkorenbrood te herkennen.

  • Gevoeligheid voor gluten beïnvloed door negatieve verwachting

    - Klachten door glutengevoeligheid hebben voor een deel te maken met de verwachting van mensen. Het gaat daarbij om mensen bij wie coeliakie en tarweallergie als oorzaak zijn uitgesloten. Uit recent onderzoek van de universiteiten van Maastricht en Leeds blijkt dat de verwachting dat gluten maagdarmklachten veroorzaakt een cruciale rol speelt bij het al of niet ervaren van deze klachten.

  • The Lancet: Brood (ultra) bewerkt en toch gezond

    - (Ultra) bewerkt voedsel is al lange tijd onderwerp van discussie. Niet alleen welke producten (ultra) bewerkt zijn, maar ook hoe ongezond (ultra) bewerkt voedsel is. Er is veel kritiek op de benadering. Zo wordt bijvoorbeeld volkorenbrood beschouwd als (ultra) bewerkt en zou daarmee ongezond zijn, geheel tegen alle voedingsaanbevelingen in. Nieuw onderzoek, gepubliceerd in The Lancet (Regional Health Europe), geeft duidelijkheid en brengt de discussie een stap verder.

  • Volkorenconsumptie omhoog, ziektekosten omlaag aldus wetenschappelijk onderzoek

    - We weten al lange tijd dat het eten van (meer) volkoren gunstig is voor de gezondheid. Onderzoekers uit Finland, Australië en de Verenigde Staten hebben zelfs geprobeerd aan te tonen wat het economische effect is, wanneer we voldoende volkorenproducten eten. Een lagere ziektelast betekent immers ook een verlaging van de kosten voor gezondheidszorg.

Nieuws

Schrijf in voor onze nieuwsbrief! Ontvang drie keer per jaar wetenschappelijk nieuws over brood en granen, weetjes en lekkere broodrecepten.