Voedingsvezel
Brood bevat voedingsvezel: een verzamelnaam voor alle onverteerbare koolhydraten in onze voeding. Voedingsvezels hebben een positieve invloed op de gezondheid: ze verkleinen het risico op bepaalde vormen van kanker, zorgen in combinatie met voldoende vocht voor een betere stoelgang, verhogen het verzadigingsgevoel en hebben een gunstige invloed op het cholesterolgehalte in het bloed. Daarnaast verminderen ze de kans op het ontstaan van hart- en vaatziekten volgens de Hoge Gezondheidsraad. Het is daarom belangrijk elke dag voldoende voedingsvezel te eten.
Voedingsvezel komt hoofdzakelijk voor in plantaardige producten, dus ook in graan. Omdat ze zich vooral bevindt in het buitenste deel van de graankorrel (zemel), heeft brood er een hoger gehalte van naarmate de meelsoort een groter deel van de gehele graankorrel bevat. Volkorenmeel - waarvoor de gehele graankorrel is vermalen - heeft dus een hoger voedingsvezelgehalte dan tarwebloem. Voor tarwebloem is immers alleen het binnenste gedeelte van de tarwekorrel gebruikt.
In de onderstaande tabel is te zien dat het voedingsvezelgehalte in brood oploopt, beginnend bij witbrood. Volkorenbrood bevat weer meer voedingsvezels dan bruinbrood. Meergranenbrood op basis van bloem heeft gemiddeld het voedingsvezelgehalte van bruinbrood. Rozijnenbrood bevat meer voedingsvezel dan witbrood en suikerbrood, door de voedingsvezels in de rozijnen. Deze broodsoort bevat wel ook meer suiker. Meergranenbrood op basis van (volkoren)meel heeft gemiddeld het hoogste voedingsvezelgehalte (hoger dan regulier volkorenbrood). Aan meergranenbrood worden namelijk vaak extra zaden en pitten toegevoegd en die beïnvloeden het voedingsvezelgehalte. Het gaat daarbij om gemiddelde waardes. De bereidingswijze verschilt soms van bakker tot bakker, waardoor het vezelgehalte van het brood kan variëren.
Gemiddelde gehaltes voedingsvezel in Belgisch brood
|
portiegrootte |
|
voedingsvezel (g) |
% RI**(30 g) |
|
|
|
eenheid |
portie (g) |
per 100 g (g) |
per portie (g) |
per 100 g (%) |
per portie (%) |
|
|
|
|
|||
op basis van bloem |
|
|
|
|||
witbrood |
1 snede* |
32 |
3,0 |
1,0 |
10,0 |
3,2 |
croissant |
1 stuk |
50 |
1,9 |
1,0 |
6,3 |
3,2 |
suikerbrood |
1 snede* |
32 |
2,4 |
0,8 |
8,0 |
2,6 |
melkbrood |
1 snede* |
32 |
2,7 |
0,9 |
9,0 |
2,9 |
boerenbrood |
1 snede* |
32 |
3,0 |
1,0 |
10,0 |
3,2 |
Turks brood |
1 stuk |
34 |
3,0 |
1,0 |
10,0 |
3,4 |
piccolo |
1 stuk |
40 |
3,0 |
1,2 |
10,0 |
4,0 |
sandwich, gesuikerd |
1 stuk |
40 |
2,9 |
1,2 |
9,7 |
3,9 |
stokbrood |
3 stuk 2-3 cm |
30 |
3,2 |
1,0 |
10,7 |
3,2 |
pistolet |
1 stuk 6-7 cm |
30 |
3,7 |
1,1 |
12,3 |
3,7 |
rozijnenbrood |
1 snede* |
32 |
3,2 |
1,0 |
10,7 |
3,4 |
koffiekoek met boter |
1 stuk |
60 |
3,9 |
2,3 |
13,0 |
7,8 |
ciabattabrood |
1 stuk |
50 |
4,0 |
2,0 |
13,3 |
6,7 |
meergranenbrood |
1 snede* |
32 |
4,2 |
1,3 |
14,0 |
4,5 |
witbrood, vezelverrijkt |
1 snede* |
32 |
6,8 |
2,2 |
22,7 |
7,3 |
op basis van (volkoren)meel |
|
|
|
|||
voltarwebrood |
1 snede* |
32 |
4,6 |
1,5 |
15,3 |
4,9 |
bruinbrood |
1 snede* |
32 |
4,4 |
1,4 |
14,7 |
4,7 |
volkorenspeltbrood |
1 snede* |
32 |
5,9 |
1,9 |
19,7 |
6,3 |
voltarweroggebrood |
1 snede* |
32 |
6,0 |
1,9 |
20,0 |
6,4 |
donker meergranenbrood |
1 snede* |
32 |
6,0 |
1,9 |
20,0 |
6,4 |
volkorenbrood |
1 snede* |
32 |
6,6 |
2,1 |
22,0 |
7,0 |
*1 snede= gemiddelde plak van een groot, lang of rond brood
** RI = Referentie Inname